Malin & Örjan på SFÖ-konferens i Umeå

Konferens. Tolv timmars tågresa. Vackert väder ute. Tre dagar inne på Folkets Hus. I Umeå.

Låter det besvärligt? Tvärtom! Örjan och Malin från LTT är mer än nöjda med att ha rest upp till SFÖ:s årliga konferens som alltså hölls i Umeå.

Efter 2015 års utmärkta konferens i Eskilstuna var förväntningarna onekligen högt ställda. De uppfylldes och överträffades. Årets tema ”Våga sprida glädje” efterlevdes till fullo av såväl arrangörer, deltagare, utställare som inbjudna talare. För första gången var konferensen även öppen för icke-medlemmar och det var glädjande att andra språkarbetare och språkstudenter tagit sig till Umeå.

Konferensprogrammet hade en utmärkt balans av glädje, allvar och nytta. Det märktes att det lilla, men naggande goda konferensteamet (Anna Lawrence, Karin Ahlman Toyama och Evalotta Boman) lagt ner själ och hjärta för att förmedla glädje och nytta.

Staden Umeå, samernas land Sápmi och de samiska språken lyftes fram på ett fint sätt och var en vibrerande nerv genom hela konferensen. Från EvaLotta Bomans inledande, inlevelsefulla jojkning, via Sofia Jannoks intensiva berättelser om livet som same, renägare, auktoriserad tolk och sångerska till Thomas Sarris tal om samiskan som ett hotat språk.

Lisa Rönnblom gav oss en inblick i språkkonsulternas fortfarande relativt okända verksamhet. Lorentz Karlsson och David Ordoubadian gav oss olika perspektiv på offentlig upphandling. Den förre som upphandlare inom kommunal och statlig verksamhet, den senare som anbudsgivare på en liten byrå.

Fredag kväll minglade vi glatt på Guitars the Museum vars entusiastiska grundare gärna berättade om sina dyrgripars historia.

Lördag kvällen samlades vi på P5 vid Umeälven, åt fantastiskt gott och dansade oss yra till bandet Mullin Mallins förhäxande toner. Eftermiddagens stand-up av ny-zeeländske Al Pitcher där han beskrev det han upplevde som typiskt svenskt hade fått oss alla på ett strålande humör.

På söndagens årsmöte invaldes LTT:s Örjan Skoglösa som ordinarie medlem i SFÖ:s styrelse. LTT:s David Friedmann invaldes som medlem i valberedningen.

Armbryterskan från Ensamheten, Heidi Andersson höll ett inspirerande föredrag om sitt liv som egenföretagare och hur man kan lära sig att hantera ofrivillig ledighet, något som vi översättare också upplever ibland.

Innan vi åkte hem kunde den som ville utmana Heidi på armbrytning vilken många kvinnor, men endast tre män, vågade sig på .

Jag skrev tidigare att Umeå och det samiska löpte som en vibrerande nerv genom konferensen. En annan sammanhållande nerv var moderatorn Solja Krapu som med sina underfundigheter och språkliga akrobatik gladde oss alla.

Hemma igen efter tre härliga konferensdagar med nya och gamla bekantskaper och fyllda av (språk)glädje och inspiration ser vi fram emot nästa års styrelsemöte i Göteborg i maj 2017. Det blir ingen konferens men väl en galamiddag och annat spännande.

Som tur är har vi SLAM, Scandinavian Language Associations’ Meeting i Malmö den 24 september att se fram emot. Det blir en intressant helg då vi får träffa våra systerorganisationer i Danmark, Norge och Finland. Läs mer och registrera dig här .

Vid tangentbordet,

/Malin