SFÖ årskonferens Jönköping 9-11 maj 2014

Så var min första SFÖ:s konferens över och den var helt fantastisk! Föredragen har varit jätteintressanta med både pepp och konkreta tips för egenföretagare.


Vi kan ju trots allt inte komma ifrån faktumet att vi inte bara är översättare (vilket inte är så bara med tanke på arbetet vi lägger ner) utan även redigerare, marknadsförare, bokförare, sekreterare, copywriters – you name it! Som Bob Hansson sa på sitt föredrag: Översättning är motsatsen till nazism. Nej, skämt å sido, de flesta av oss vill ju ägna oss åt det vi är bäst på – översätta. Men! Det finns ju mycket annat runt omkring som också måste göras som man kanske inte precis kastar sig över alltid.

Ett av de lite mer allmänna föredragen hölls av Anna Broman Norrby handlade om prokrastinering – om att skjuta upp saker och ting för att istället göra en massa andra saker. Ett av hennes tips för att effektivisera sitt arbete var Tomatmetoden (även kallad Pomodore-metoden). Metoden går ut på att man fokuserar på jobbet i 25 minuter, sedan tar man 5 minuters paus. Och så gör man så 25 x 4 gånger. Sedan tar man en lite längre paus.

Detta ska jag prova! Gör det du med!

– Cajsa